Alternatieve editie Grensloop fel gesmaakt: lopers hopen op vervolg van eenmalige trailrun

Artikel van Nieuwsblad.be
01/06/2021 om 13:47 door Joerie Dewagenaere


Jessica en haar broer Benny zouden volgend jaar zeker terugkeren. FOTO: DJR

MENEN / LAUWE – Door corona opteerde de stad Menen voor een alternatieve Grensloop in deelgemeente Lauwe. Meer dan 1.000 lopers namen dit weekend deel aan de trailrun. Normaal een eenmalige editie, maar door het succes lijkt een vervolg logisch.

Fietsen, wandelen of lopen – het was lange tijd het enige vermaak dat mensen in pandemische tijden hadden. En toch snakken ze nog naar een echte loopwedstrijd. Dat beseften ze ook in Menen, dat in 2020 de Grensloop noodgedwongen moest afgelasten. Dit jaar koos de stad resoluut om de Grensloop wel te organiseren.

Omdat het coronavirus nog altijd rondwaart, sleutelden de sportdienst en -raad samen met Running Team Lauwe en Team Joost aan een eenmalige, alternatieve loop in Lauwe. Er werden vier parcours uitgestippeld, van 5, 10, 20 en 30 kilometer, die via groene wegeltjes en paadjes liepen. De trailrun werd ook gespreid over drie dagen. “Noodzakelijk om het deelnemersveld te kunnen verdelen en zo drukte te vermijden”, zei schepen van Sport Herman Ponnet (Vooruit) daar eerder over.

Onbekende wegeltjes

Van 8 tot 18 uur konden zich 50 deelnemers per kwartier inschrijven. Mede dankzij het stralende weer was de trailrun een succes. Geen publiek, maar dat was geen probleem – Wesley Berth en Sharon Heirman die zaterdagmiddag aan de start- en aankomstplaats aan de sporthal stonden zorgden voor applaus. “Het is heel anders dan de normale stratenloop naar drukte toe”, vindt Wesley. “Voor recreatieve lopers vervalt ook het prestatiegerichte, wat voor velen aangenaam is.”

De deelnemers konden het nieuwe parcours alvast smaken. Broer en zus Benny en Jessica Kerrinckx uit Gullegem liepen de tien kilometer en waren verrast. “Echt een prachtige route. Intensief, maar wel langs mooie en onbekende wegeltjes”, zegt Jessica. “Volgend jaar zouden we zeker opnieuw deelnemen.”

Al valt dat nog te bezien. Bedoeling is om volgende editie terug te keren naar het centrum van Menen. Er zal nu eerst geëvalueerd worden. “Voor mij persoonlijk kan deze wedstrijd blijven bestaan, maar dan naast de originele Grensloop. Met meer dan 1.000 lopers was het alvast een succes”, aldus de schepen.